Norgespris vedtatt av Stortinget
Stortinget har vedtatt lov om Norgespris. Selve forskriften som beskriver alle detaljer er på høring frem til 12. august, men dette er det vi vet så langt.
Hva er Norgespris?
Norgespris et et alternativ til dagens strømstøtte. Målet med Norgesprisen er å gi privatpersoner mer stabilitet i strømprisen, slik at du kan planlegge økonomien bedre uten store svingninger i strømkostnadene. Norgespris må bestilles og knyttes til din strømmåler med en bindingstid frem til 31. desember 2026. Prisen vil i bindingstiden være 50 øre pr kilowattime (inkl. mva). I tillegg kommer nettleie og eventuelle påslag hos din strømleverandør.
Hvem kan bestille Norgespris?
- Husholdninger: Det vil si alle som bor i en privatbolig kan velge Norgespris som alternativ til strømstøtten. Gjelder opptil 5.000 kWh i måneden.
- Fritidsboliger: Hytteeiere kan også benytte seg av Norgespris-ordningen for å sikre en forutsigbar strømpris (husk at fritidsboliger ikke får strømstøtte). Gjelder opptil 1.000 kWh i måneden.
Bindingstiden er frem til 31. desember 2026. Det er ikke mulighet for å si opp avtalen om Norgespris i løpet av bindingstiden.
Hvordan bestiller jeg Norgespris?
Bestillingsløsningen for Norgespris er ikke ferdig utviklet per dags dato, men den skal være klar mot slutten av september. Bestilling gjøres digitalt via Elhub og vi vil informere alle våre kunder når det er åpnet for bestilling. Du trenger derfor ikke foreta deg noe foreløpig.
Hva er forskjellen på dagens strømstøtte og Norgespris?
Norgespris er en fast pris på strøm som du betaler hele bindingstiden, uavhengig hva spotprisen er.
Strømstøtten slår inn når strømprisen overstiger 93,75 øre/kWh inkl.mva. Da betaler staten 90 prosent av strømprisen over dette nivået. Strømstøtten gjelder kun for husholdninger, ikke fritidsboliger. Les mer om strømstøtteordningen.
- Alle husholdninger får automatisk strømstøtte.
- Norgespris er et alternativ til strømstøtten og må aktivt bestilles.
-
Norgespris gjelder både for husholdninger og fritidsboliger.
Når blir Norgespris tilgjengelig?
Norgespris vil etter planen være gjeldende fra 1. oktober og kan bestilles mot slutten av september. Du har mulighet til å bestille Norgespris når som helst også etter 1. oktober – bindingstiden vil uansett gjelde frem til 31. desember 2026.
Hva betaler jeg for strømmen med Norgespris?
Norgespris erstatter ikke strømavtalen du har i dag, og du må fortsatt betale eventuelle påslag og månedspris fra din strømleverandør. Norgespris er en støtteordning som sikrer deg fast pris på 50 øre kWh (40 øre kWh eks.mva). Det er nettselskapene som administrerer ordningen, slik at du bli kompensert via nettleien på lik linje som strømstøtteordningen.
- Er spotprisen lavere enn 50 øre/kWh betaler du 50 øre/kWh uansett.
- Er spotprisen høyere enn 50 øre/kWh får du penger tilbake.
Kan jeg angre meg?
Du har 14 dagers angrerett etter bestilling. Deretter har avtalen bindingsstid til 31. desember 2026. Det er ikke mulighet for å si opp avtalen om Norgespris i løpet av bindingstiden.
Vil Norgespris lønne seg for meg?
Norgespris vil først og fremst gi deg forutsigbar strømpris gjennom hele året. Spotprisen har de siste årene variert ganske kraftig med høye priser spesielt om vinteren. Her er noen faktorer som spiller inn:
- Sjekk strømforbruket ditt
Få innsikt i ditt eget forbruk på Min side eller i Elvia appen. - Spotprisen har vært høyere i Sør- og Østlandet enn i Nord-Norge
I Norge har vi fem prisområder som varierer mye i løpet av ett år. De siste årene har spotprisen vært langt høyere i Sør-Norge enn i Nord-Norge. - Har du fritidsbolig får du ikke strømstøtte i dag
I dag er det ikke strømstøtte for fritidsboliger, så det er verdt å sjekke Norgespris om du har fritidsbolig. Historisk har spotprisen vært høyere om vinteren enn sommeren, så det vil være forskjeller om du har en typisk vinterhytte eller en sommerhytte. -
Ingen garanti for fremtidig prisutvikling
Selv om de fleste som bor på Østlandet ville spart penger med Norgespris i 2024, er det ingen garanti for hva prisen vil være i bindingstiden frem til 2026.
Hva skjer videre?
Forskriften som beskriver alle detaljer, er på høring frem til 12. august. Etter dette vil vi informere mer om detaljer og hvordan du kan bestille Norgespris.